Nordisk Dansegalla 2022

På fredagsmorgonen rullade turnébussen åt sydväst med GPS:en inställd på Nordisk Dansegalla på Oslofjord Convention Center i norska Melsomvik, 55 mil från bussens utgångspunkt. Bussen tankades vid Rasta i Grums medan våra egna magar fylldes på vid Götes Grill i Årjäng. Inne på tullstationen i Ørje sjöng Anki ”La det swinge” med tullpersonalen och det blev inga problem att få en stämpel på passertillståndet och det var grönt ljus för att rulla in i Norge.

Tullstationen i Ørje.

Vi hade flera vägar att välja mellan, men vi tog tunneln under Oslofjorden och visst pirrar det lite inombords när man vet att man är en sådär 130 meter under havsytan! Väl framme blev vi varmt välkomnade av festivalchefen Jan Einar Johnsen som såg till att vi från första stund kände oss hemma. Vi fick varsin lägenhet att tillbringa de två kommande nätterna i, middagen serverades, vi kunde hälsa på och mingla med de andra banden som spelade på kvällen, vi träffade bekanta ansikten på (och bredvid) dansgolvet och njöt av fin musik från scenen innan vi valde att lägga huvudet på kudden för att sova.

Lasse Stefanz var ett av banden som spelade för ett fullsatt golv på fredagskvällen.

Lördagen inleddes med frukost och därefter började vi vid lunchtid att packa in våra saker. Ola och Kent (som har lite mer utrustning att bära på) kunde förbereda sig genom att rigga upp sina saker på varsitt podie som sedan rullades ut på scenen när det skulle bli vår tur att spela. I en annan del av den stora byggnaden pågick då danskurs som en liten uppladdning inför dansen som startade redan klockan 15 med Bjørns Orkester på den ena halvan av scenen. Även Mona Jill Band hann spela en timme innan klockan slog 17:00 och det var dags för oss att få göra entré på den stora scenen! Trots att det var tidigt på dagen fanns ändå mycket människor i lokalen som både dansade, lyssnade, fotade och filmade! Jättekul!

Foto: Dunkens Dansbilder

En timme går väldigt fort och vi hade gärna spelat ännu mer, men med tanke på att totalt 10 stycken band skulle hinnas med så fick vi nöja oss så. Och så nöjda vi är!! Vi fick så mycket fina ord om vårt framförande! Fantastiskt kul! Tack till er alla!

Foto: Hilde Granum

Efteråt packades det ihop och blev ännu mer mingel, snack och skratt med kollegorna i de andra banden. Kul att träffa på Dænsebandet (som vi spelade nonstop med i Beitostølen för ett antal år sedan) och såklart våra landsmän i Streaplers och Larz Kristerz som också spelade på lördagskvällen. Oturligt nog drabbades området av åska och spöregn och blixten slog ned i närheten och gjorde lokalen strömlös under en kortare period. Men det hela löstes snabbt av personal på plats och danskvällen fortsatte, även om programmet blev lite framskjutet.

Kjetil Granli (Streaplers) och Ola är bekanta med varandra sedan länge.

Söndagen började med frukost, även den tillsammans med några kollegor som varit kvar över natten. Därefter började resan hem som under stor del skedde i regnväder, bitvis väldigt kraftigt. Kent och Ola delade på körningen och det hann bli riktigt mörkt ute innan vi parkerade därhemma.

Bussen rullar hemåt…

Vi vill tacka Nordisk Dansegalla för ett fantastiskt arrangemang. Så proffsigt och väl genomtänkt på alla sätt!
Vi vill tacka all personal på plats som såg till att vi trivdes!
Vi vill tacka våra kollegor för trevliga samtal, härliga skratt och historier!
Vi vill tacka alla dansare som fanns på plats!

Hoppas att Nordisk Dansegalla blir ett återkommande arrangemang, för det här var verkligen en upplevelse att vara med på!